ליזין Lysine
חומצת האמינו ליזין בודדה לראשונה בשנת 1889 מקזאין (החלבון העיקרי שבחלב). ליזין רגישה לחום ואינו קיים במזון מעובד. הליזין עוזרת לווסת את בלוטת האצטרובל (pineal gland), בלוטות החלב, ושחלות. ליזין חשובה לצמיחה ולהתפתחות עצמות, מקדם ומשפר את ספיגת הסידן, שומר על מאזן חנקן חיובי, מגבירה את היכולת להילחם בזיהומים נגיפיים, כגון: נגיף הרפס סימפלקס, מסייעת בייצור נוגדנים, הורמונים וקולגן, ומסייעת בבניית רקמות שרירים.
ליזין נדרשת לצמיחה ולהתפתחות העצם בקרב ילדים, מסייעת בספיגת הסידן ושמירה על מאזן החנקן תקין בגופנו ושמירה על מסת גוף הרזה – מסת השרירים. הליזין נחוצה לייצורת נוגדנים, הורמונים, אנזימים, בניית קולגן ותיקון רקמות שונות.
מכיוון שהליזין מסייעת לבניית החלבון בשריר, היא שימושית לחולים המחלימים מפציעות והתאוששות לאחר פעילות קשה, ייתכן שליזין עשויה לעזור לשמור על כלי דם בריאים. ומלסייעת בלחימה הרפס ופצעי קור.
למרות מחסור בליזין הוא נדיר, שכן היא נמצאת במזונות חלבונים רבים מאוד, התסמינים במצבי חסר עשויים לכלול אנמיה, חוסר האנרגיה, נשירת שיער, עיניים אדומות, ירידה במשקל ופיגור בצמיחה, כמו כן, בעיות פוריות, חוסר תיאבון ויכולת ריכוז נמוך.
אנשים בדיאטה צמחונית טבעונית, או תוך שימוש בדגנים כמקור היחיד לחלבון לעתים קרובות עסויים לפתח מצבי חסר.
רעילות טרם נקבעה, אך בעלי החיים הניזונים כמויות גבוהות של ליזין הראו נטייה לאבנים בכיס מרה, ורמות כולסטרול גבוהות יותר. נטיות אלו לא הוכחו בבני אדם. כאבי בטן שלשולים ועשויים להופיע במינון גבוה, אך אלה אינם עולים ביחד עם סימפטומים.
מקורות טובים של ליזין במזון: נמצאים בגבינה, ביצים, שעועית, תפוחי אדמה, חלב, בשר ושמרי בירה.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה