איך מתפרק החלבון?, תהליך עיכול החלבונים בגופנו, ראיון עם ד"ר קובי עזרא http://diet2all.net/.
החלבון מתפרק לחומצות אמינו. לאחר שלעסנו את ובלענו את המזון, כעוף, בשר, מוצרי חלב וכו' ממשיך תהליך הפירוק בקיבה, ע"י אנזים הנקרא פפסין המופרש מרירית הקיבה. הפפסין מפרק את החלבון לפפטידים (שרשראות של חומצות אמינו), מעין פירוק החלבונים הגדולים לרצועות חלבונים קטנות יותר.
בהמשך המסע במערכת העיכול מפונה החלבון מהקיבה אל תריסריון, המהווה מעין קיבה משנית, שם הלבלב מפריש ישירות לתריסריון שני אנזימים מפרקי חלבון, טריפסין וכימוטריפסין. אנזימים אלו פועלים לפירוק החלבונים הקטנים לשתיים שלוש חומצות אמינו הנקראות גם: די-וטרי-פפטידים.
בהמשך דרכם, מגיעים הפפטידים אל המעיים הדקים. שם ישנם אנזימים פרוטאוליטים (אנזימים מפרקי חלבון) שמקורם בלבלב (הפפסין הינו אחד מהם), המפרקים את הדי-פפטידים והטרי-פפטידים לחומצות אמינו בודדות. אמנם, חלק מהחלבונים שפורקו לדי וטרי פפטיד נספגים בצורתם המקורית.
במעיים הדקים מתפרקים ונספגים כ-95% מהחלבונים שבמזון. כ-5% מופרשים בצואה. החלבונים המגיעים למעיים הדקים מקורם במזון, בתאים הנושרים מהמעיים עצמם ומאנזימי הלבלב. הגוף מסוגל לנצלם, כלומר לעכלם ולספוג אותם, ובהמשך הוא משתמש בהם כחלבוני בנייה בדיוק כמו אלה שמקורם במזון.
הקבוצות האמיניות הופכות לאמוניה ועוברות עיבוד בכבד לתוצר פסולת המסיס במים בכדי להפרישו בשתן כשתנן (Urea).
השתנן נוצר בכבד מאמוניה במסלול רב-שלבי הנקרא מעגל האוריאה. במעגל זה משתתפת חומצת אמינו אורניטין. האוריאה משתחררת לדם ומופרשת לשתן דרך הכליות. מכאן ניתן להבין שדיאטה דלת חלבונים גורמת לירידה ברמת האוריאה בדם.
החלבון מתפרק לחומצות אמינו. לאחר שלעסנו את ובלענו את המזון, כעוף, בשר, מוצרי חלב וכו' ממשיך תהליך הפירוק בקיבה, ע"י אנזים הנקרא פפסין המופרש מרירית הקיבה. הפפסין מפרק את החלבון לפפטידים (שרשראות של חומצות אמינו), מעין פירוק החלבונים הגדולים לרצועות חלבונים קטנות יותר.
בהמשך המסע במערכת העיכול מפונה החלבון מהקיבה אל תריסריון, המהווה מעין קיבה משנית, שם הלבלב מפריש ישירות לתריסריון שני אנזימים מפרקי חלבון, טריפסין וכימוטריפסין. אנזימים אלו פועלים לפירוק החלבונים הקטנים לשתיים שלוש חומצות אמינו הנקראות גם: די-וטרי-פפטידים.
בהמשך דרכם, מגיעים הפפטידים אל המעיים הדקים. שם ישנם אנזימים פרוטאוליטים (אנזימים מפרקי חלבון) שמקורם בלבלב (הפפסין הינו אחד מהם), המפרקים את הדי-פפטידים והטרי-פפטידים לחומצות אמינו בודדות. אמנם, חלק מהחלבונים שפורקו לדי וטרי פפטיד נספגים בצורתם המקורית.
במעיים הדקים מתפרקים ונספגים כ-95% מהחלבונים שבמזון. כ-5% מופרשים בצואה. החלבונים המגיעים למעיים הדקים מקורם במזון, בתאים הנושרים מהמעיים עצמם ומאנזימי הלבלב. הגוף מסוגל לנצלם, כלומר לעכלם ולספוג אותם, ובהמשך הוא משתמש בהם כחלבוני בנייה בדיוק כמו אלה שמקורם במזון.
הקבוצות האמיניות הופכות לאמוניה ועוברות עיבוד בכבד לתוצר פסולת המסיס במים בכדי להפרישו בשתן כשתנן (Urea).
השתנן נוצר בכבד מאמוניה במסלול רב-שלבי הנקרא מעגל האוריאה. במעגל זה משתתפת חומצת אמינו אורניטין. האוריאה משתחררת לדם ומופרשת לשתן דרך הכליות. מכאן ניתן להבין שדיאטה דלת חלבונים גורמת לירידה ברמת האוריאה בדם.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה