איזולאוצין Isoleucine
חומצות אמינו מסועפת השרשרת (BCAA) הן לאוצין, איזולאוצין וואלין. ה-BCAA נחשבות לחומצות אמינו חיוניות, משום שבני אדם אינם מסוגלים לשרוד ללא הספקתם בדיאטה. ה- BCAA נדרשים לשמירה על רקמות השרירים ולשמרת מאגרי הגליקוגן (מאגר אנרגיה פחמימתי המצוי בשריר) בשרירים. ה- BCAA מסייע במניעת פירוק חלבוני שריר במהלך פעילות גופנית, כלומר פעילות אנטי קטבולית).
מספר המחקרים הראו שנטילת תוספת BCAA (כ- 10-20 גרם ליום) לא יגרום לשינויים משמעותיים בהרכב הגוף, וגם לא שיפר את הביצועים הספורטיביים בעת הפעילות הגופנית. עם זאת, נטילת תוספת של BCAA עשויה להיות שימושית במצבים, כגון: מניעת פירוק שריר מסיבי ומאריך את היכולת של ביצועי סיבולת בחום.
אנשים הסובלים מאי ספיקת כליות כרוניות יכולים גם להפיק תועלת מנטילת תוספת של BCAA. מחקר ראשוני מצא כי הנשימה השתפרה ואיכות שינה אצל אנשים שקיבלו BCAA תוך ורידי במהלך הדיאליזה.
פנילקטונוריה (PKU) הינה מחלה גנטית הגורמת להצטברות בדם כמויות גבוהות באופן חריג של חומצת האמינו פנילאלנין, דבר הגורם נזק למערכת העצבים. ניסוי מבוקר הוכיח כי שימוש קבוע בתוספת של BCAA ע"י מתבגרים ומבוגרים הסובלים מפנילקטונוריה, ביצועים השתפרו בכמה בדיקות בתפקוד הנפשי. תוצאה זו הגיונית כי BCAA עשוי להתחרות עם פנילאלנין וכך לצמצם את פעילותו, כלומר צמצום ההשפעות הרעילות של הפניל-אלנין.
רק אדם שתזונתו חסרת בחלבון יהיה צפוי לחסר ב- BCAA, משום שרוב המזונות שהם מקורות עשירים בחלבון מכילים גם BCAA. ומיותר לציין, כי מעטים הם האנשים בחברה מערבית אשר הדיאטה שלהם חסרת חלבון.
לא דווחו תופעות לוואי עם השימוש שלו BCAA. בצריכה גבוהה של BCAA גורמת פשוט לכך שחומצות אמינו אלו מומרות לחומצות אמינו אחרות, או משמשות ליצירת אנרגיה, או מומרות לשומן המתאחסן בתאי השומן. אנשים הסובלים ממחלת כליות או כבד לא צריכים לצרוך כמויות גבוהות של חומצות אמינו ללא התייעצות עם הרופא.
מקורות במזון ל- BCAA: מוצרי חלב ובשר אדום מכילים את הכמויות הגדולות ביותר של BCAA, למרות שהם נמצאים בכל המזונות המכילים חלבון. חלבון מי גבינה ותוספי חלבון ביצה הם מקורות אחרים של BCAA.
לסיכום ניתן לומר כי עוזרת למנועת פירוק חלבון בשרירים במהלך פעילות גופנית, מניעת פירוק שרירים, ולהאריך את ביצועי סיבולת בחום.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה