גלוטתיון Glutathione
הגלוטתיון מרכיב משמעותי במערך ההגנה נוגד חמצון הקולקטיבי, ונוגד חמצון חזק מאוד ונסיוב בזכות עצמו.
גלוטתיון הינו למעשה טריפפטיד (tripeptide) כלומר שלוש חומצות אמינו מחוברות יחד. הגלוטתיון מורכב מחומצות אמינו חומצת גמא גלוטמית, ציסטאין, וגליצין. הפונקציה הביולוגית העיקרית של גלוטתיון היא לפעול כגורם המסייע לשמור נזקי הרדיקלים החופשיים. גלוטתיון משמש גם כדי למנוע מצבי דחק וסטרס חמצונים ברוב התאים, כמו גם מסייע ללכוד רדיקלים חופשיים שיכול לגרום נזק לדנ"א ורנ"א. נמצא קשר ישיר בין מהירות ההזדקנות וההפחתה של ריכוזי גלוטתיון בנוזלים תוך תאיים. כשאנשים מתבגרים, רמות גלוטתיון נוטות לרדת, וכך יורדת גם היכולת לטהר רדיקלים חופשיים.
גלוטתיון הינה מולקולה קטנה נמצאת כמעט בכל תאי הגוף. הגלוטתיון אינו מסוגל להיכנס לרוב התאים באופן ישיר ולכן הוא חייב להיווצר בתוך התאים, משלוש חומצות אמינו המרכיבים אותו: גליצין, חומצה גלוטמית וציסטאין. הקצב שבו יכול לההיווצר גלוטתיון תלוי בזמינות חומצת האימנו ציסטאין, שהיא נדירה יחסית במוצרי המזון השונים.
גלוטתיון הוא נוגד חמצון העיקרי המיוצר ע"י התאים, וזאת הכדי להגן עלייהם מפני "רדיקלים חופשיים" (רדיקלים חימצוניים). ויש לציין כי החומרים הנ"ל אם לא יטופלו, יהיה נזק או הרס במרכיבי התאים המרכזיים (ממברנות למשל, ה-DNA). גלוטתיון ממחזר חומרים נוגדי חמצון אחרים, כגון: ויטמין C, ויטמין E, כך שומר אותם במצבם הפעיל.
גלוטתיון הוא גורם טיהור חשוב מאוד, מה שמאפשר לגוף להיפטר מרעלים ומזהמים בלתי רצויים. הגלוטתיון יוצר תרכובת מסיסה עם הרעלן, כך הוא יכול להפרישו מהגוף בדרך השתן או המעיים.
גלוטתיון ממלא תפקיד מכריע בשמירה על איזון נורמלי בין החמצון ונוגד החמצון.
גלוטתיון נדרש לפעולות מורכבות הדרושות אותו בכדי לבצע את התגובה החיסונית. כמו למשל, הוא נחוץ לימפוציטים להתרבות על מנת לפתח תגובה חיסונית חזקה, ולימפוציטים "הוגים" בכדי להיות מסוגלים להרוג תאים בלתי רצויים כמו תאים סרטניים או תאים שנדבקו בנגיף.
גלוטתיון ומקורו במזון: הגלוטתיות מצוי לרוב בפירות ובירקות, דגים ובשר טריים וקפוא. אספרגוס, אבוקדו, אגוזי מלך הם מקורות תזונתיים עשירים במיוחד לגלוטתיון.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה