יום שבת, 12 באוקטובר 2013

קרניטין

חומצת אמינו קרניטין

קרניטין (Carnitine) הינה חומצה אמינית המשמשת כגורמת לכניסתן של חומצות שומן למיטוכונדריות. חומצות שומן הנ"ל משמשות כחומר אנרגיה, ממנו התאים מפיקים אנרגיה – שריפת שומנים. חומצות השומן מתחמצנות באברוני המיטוכונדריות, והופכות לפחמן דו-חמצני ומים, תוך כדי ייצור מטבע אנרגיה הנקרא: אדנוזין טרי פוספאט או בקיצור: ATP, מולקולת ה- ATP ידועה כמטבע של אנרגיית התאים.

קרניטין הינה נגזרת של חומצת האמינו ליזין, ושמה נגזר מהעובדה שהיא בודדה בשנת 1905 מבשר (carnus). ויש לציין, כי רק איזומר האל (L) פעיל ביולוגית לעומת איזומר בדי (D) שאינו פעיל כלל.
בכבד נעשית מרבית הביוסינתזה של חומצת האמינו-קרניטין וחלק קטן יותר מתרחש בכליות, ומכאן מגיע הקרניטין לרקמות שונות בגוף. למעשה הקרניטין נוצרת מחומצות האמינו ליזין ומתיונין, במסלול שונים.

קרניטין ושימושים רפואיים

שיפור בכושר האירובי (סבולת אירובית והספק אירובי). דחיית הופעתה של תחושת עייפות במהלך פעילות גופנית. טיפול משולב (תזונה ופעילות גופנית) בבעיית עודף משקל. האצת ההתאוששות שבעקבות פעילות גופנית. שמירה על בריאות הלב (אינוטרופי חיובי ללב).
מחקרים מסויימים הראו כיהלוקים בעייפות כרונית ובפיברומיאלגיה, ישנה רמות נמוכות של אצטיל-ל-קרניטין בשרירים ובדם. מכאן נולדה ההשערה שתוספת חיצונית של אצטיל ל-קרניטין כתוסף תזונה תשפר את מצבם של חולי פיברומיאלגיה ותשפר את רמות האנרגיה.
הקרניטין אשר מגיעה ממזוננו: פריט מזון כמות קרניטין אומצת בקר 100g 95 mg בשר טחון 100g 94 mg דג בקלה (Cod) 100g 5.6 mg חזה עוף 100g 3.9 mg גבינה לבנה (3% שומן) 100g 3.7 mg חלב מלא 100ml 3.3 mg גבינת קוטג' 100g 1.1 mg אספרגוס 100g 0.195 mg אבוקדו בינוני 2 mg חמאת אגוזים 100g 0.083 mg לחם מחיטה מלאה 100g 0.36 mg לחם לבן 100g 0.147 mg מקרוני 100g 0.126 mg אורז (מבושל) 100g 0.0449 mg ביצים 100g 0.0121 mg מיץ תפוזים 100ml 0.0019 mg
יצירת הקרניטין בגופנו: סינתזת הקרניטין דורשת נוכחות של מספר ויטמינים ומינרלים, כגון: ברזל, ויטמינים B6, ויטמין  ‏C וניאצין (B3) בצורת NAD או nicotinamide adenine dinucleotide.
חוסר בקרניטין גורם לכך שהגוף אינו יכול לפרק שומנים לצורך ניצול אנרגיה. חוסר זה מוגדרת כמחלה העלול להיווצר עקב פגם בייצור קרניטין בכבד או בשל הפרשה מוגזמת שלו בכליה.

אין תגובות:

פרסום תגובה