יום רביעי, 28 בספטמבר 2016

חומצת אמינו ולין לבניית השרירים ולריפוי פצעים

חומצת אמינו ולין לבניית השרירים ולריפוי פצעים עם דר' עזרא קובי (תודות לאתר: http://diet2all.net/).

חומצת האמינו ולין חיונית למטבוליזם בשרירים. הולין מצויה בריכוז גבוה בשרירים, ומהווה את אחת משלושת חומצות האמינו המסועפות שרשרת (BCAA) יחד עם שתי חברות - לאוצין ואיזולאוצין.








חומצת אמינו ולין עוזרת למנוע תהליכים קטבולים בשרירים, משום שהיא מספקת לשרירים גלוקוז האחראי לייצור אנרגיה במהלך פעילות גופנית. ולין גם  ידועה כמעכבת את המעבר של חומצת האמינו טריפטופן דרך מחסום הדם-מוח.



במילים אחרות, ולין היא חומצת אמינו חיונית חשוב לפעילות מערכת העצבים לחלק התפקוד הקוגניטיבי. חומצת אמינו ולין אינה יכולה להיות מיוצרת על ידי הגוף שלנו ולכן חייבת להתקבל באמצעות המזון או דרך תוספי מזון. http://amino-acids-proteins.blogspot.com/



ולין חשובה לתפקוד הגוף ושמירת השרירים, כמו גם על ויסות מערכת החיסון.



מקורות במזון לחומצת אמינו ולין: ניתן להשיגה בשעועית, ירקות עליים, עופות וחלב.



הוולין מספקת יתרונות רבים כשיפור במצבי נדודי שינה ועצבנות. חוץ מזה, הוכיחה גם כמסייעת לעזור להקל על הפרעות של מערכת השרירים, ומדכאת תיאבון יעיל. חומצת אמינו זו משפרת מאוד את הרגולציה של המערכת החיסונית, אך כנראה את היתרונות הגדולים ביותר של הולין (Valine) חווים בעיקר הספורטאים שמבצעים ספורט למרחקים ארוכים ופיתוח גוף, כי חומצת אמינו זו חשובה בהמשך התאוששות רקמת שריר לחילוף החומרים השריר, כאשר הגדלת סיבולת גופנית.



מפתחי גוף בדרך כלל משתמשים בוליןיחד עם איזולאוצין ולאוצין כדי לקדם את צמיחת וגדילה השרירים ולספק להם אנרגיה. חוץ מזה, חומצה אמינית זו מסייעת להם להתאוששות רקמות שנפגעו במהלך פעילות גופנית. ספורטאים בדרך כלל יודעים כי הולין חיונית לחילוף החומרים של השריר ולהאצה של צמיחת רקמת השריר כפי שהוא מסייע בשמירה על הכמות הנאותה של חנקן בגוף.

יום שלישי, 27 בספטמבר 2016

איזולאוצין חומצת אמינו אנטי קטבולית

איזולאוצין חומצת אמינו אנטי-קטבולית עם דר' קובי עזרא (תודות לאתר: http://diet2all.net).

איזולאוצין היא אחת משלושת חומצות אמינו מסועפות שרשרת - לצד הלאוצין והולין. ביחס לשני חומצות האמינו האחרות המצויות ב-  BCAAs,





האיזולאוצין יכול לגרום לסינתזת חלבון בשרירים (חזקה יותר מהולין, אך חלשה בהרבה לבהשוואה ללאוצין), היא מסוגלת להגביר את ספיגת הגלוקוז באופן משמעותי והשימוש בגלוקוז במהלך פעילות גופנית מאומצת. אך יחד עם זאת האיזולאוצין אינה מקדמת לסינתזת הגליקוגן. http://amino-acids-proteins.blogspot.co.il/

האיזולאוצין יכול להגביר את ספיגת הגלוקוז בתאי השרירים. גם הלאוצין ישנה את היכולת הזו.


יום ראשון, 25 בספטמבר 2016

פנילאלנין חומצת אמינו לדיכוי תיאבון ובקרת משקל הגוף

פנילאלנין חומצת אמינו לדיכוי תיאבון ובקרת משקל הגוף - עם דר' עזרא יעקב, תודה לאתר: http://diet2all.net.

פנילאלנין היא חומצת אמינו הבונה חלבונים. ישנן שלוש צורות של חומצת אמינו פנילאלנין: D-פנילאלנין, ל-פנילאלנין, ותמהיל של D ו-L פנילאלנין שננוצר במעבדה. הדי-פנילאלנין היא לא חומצת אמינו חיונית. ה- אל-פנילאלנין היא חומצת אמינו חיוניות היא הצורה היחידה של פנילאלנין נמצאת בחלבונים.

מקורות תזונתיים עיקריים ל- אל-פנילאלנין הם בשר, דגים, ביצים, גבינות וחלב.






פנילאלנין משמש לטיפול במצבי דיכאון, הפרעות קשב (ADHD), מחלת פרקינסון, כאב כרוני, דלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית, תסמיני גמילה מאלכוהול, מחלת עור בשם ויטיליגו. http://amino-acids-proteins.blogspot.co.il/

איך הפנילאלנין פועלת? הגוף משתמש בפנילאלנין בכדי לייצר שליחים כימיים ורכיבים חשובים נוספים.

יום רביעי, 21 בספטמבר 2016

חומצות אמינו לחיטוב השריר והגוף

חומצות אמינו לחיטוב הגוף עם דר' עזרא קובי (תודות ל: http://diet2all.net).

פנילאלנין היא חומצת אמינו המסייעת לדיכוי תיאבון. פנילאלנין עשויים לשחק תפקיד בשליטה על התיאבון, אך מהעדויות שבידינו רק פורסמו בשנות ה-90. מחקר המופיע ביוני מהדורת 1994 בכתב העת מטבוליזם דיווח שפנילאלנין ממגר את שחרורו של הורמון כולציסטוקינין המדכא תיאבון. המחקר על מתנדבים שלקחו פנילאלנין 20 דקות לפני ארוחת מבחן אכלו באופן משמעותי פחות קלוריות ודיווחו על הרגשה מוגברת של מלאות מאשר אלו שקבלו פלצבו.




http://amino-acids-proteins.blogspot.co.il/

בייצור הגבינה, מי גבינה, החלק המימי של חלב, מופרד ביוגורט. מי גבינה הוא חלבון באיכות גבוהה לכן אנו יכולים להשתמש בו בכדי לסייע לירידה במשקל.

חומצות אמינו לחיטוב השריר והגוף

חומצות אמינו לחיטוב הגוף עם דר' עזרא קובי (תודות ל: http://diet2all.net).

פנילאלנין היא חומצת אמינו המסייעת לדיכוי תיאבון. פנילאלנין עשויים לשחק תפקיד בשליטה על התיאבון, אך מהעדויות שבידינו רק פורסמו בשנות ה-90. מחקר המופיע ביוני מהדורת 1994 בכתב העת מטבוליזם דיווח שפנילאלנין ממגר את שחרורו של הורמון כולציסטוקינין המדכא תיאבון. המחקר על מתנדבים שלקחו פנילאלנין 20 דקות לפני ארוחת מבחן אכלו באופן משמעותי פחות קלוריות ודיווחו על הרגשה מוגברת של מלאות מאשר אלו שקבלו פלצבו.




http://amino-acids-proteins.blogspot.co.il/

בייצור הגבינה, מי גבינה, החלק המימי של חלב, מופרד ביוגורט. מי גבינה הוא חלבון באיכות גבוהה לכן אנו יכולים להשתמש בו בכדי לסייע לירידה במשקל.

יום שלישי, 20 בספטמבר 2016

יצירת אנרגיה מחומצות אמינו, אנרגיה ממקורות בלתי פחמימתיים

ראיון עם ד"ר קובי עזרא על יצירת אנרגיה מחומצות אמינו, אנרגיה ממקורות לא פחמימתיים. http://diet2all.net

יצירת אנרגיה מחומצות אמינו כשאנו מתאמנים באימוני כוח, חלק ניכר מהאנרגיה שלנו מגיעה ממקורות בלתי - פחמימתיים (כלומר חלבונים).






האנרגיה הראשונית הנוצרת בגופנו הינה אנאירובית (ללא חמצן) ובהמשך היחס מתחיל להשתנות בהתאם לעוצמת המאמץ.

יש לומר, שהגלוקוז נאגר בשרירים ובכבד כגליקוגן, המגיע למיצוי מלא כעבור 24 עד 36 שעות של צום, ללא פעילות גופנית מיוחדת.



בהמשך גופנו יוצר גלוקוז מחומצות אמינו - בעיקר אלנין, אך גם מחומצות אמינו מסועפות שרשרת כ- BCAA וגלוטמין, גליצרול ולקטט (חומצת חלב).



אם נפרט מעט יותר, הקריאטין פוספאט תורם אנרגיה, מתחילת הפעילות ועד לשתי דקות בשל כמותו המוגבלת. בהמשך, מתרחש תהליך המכונה גליקוליזה אנאירובית, המגבילה אותנו בשל הצטברות חומצת החלב ושיאה מגיע ל- 2 עד 4 דקות וממשיכה הלאה.



מנקודה זו ישנה אפשרות להתקדם לתהליך המכונה גליקוליזה אירובית – הפקת אנרגיה ממקור סוכרי, המגיע לשיאו לקראת 5 - 6 דקות עד 60 דקות. ועד סוף התהליך ישנו תהליך הנקרא גליקוליזה אירובית – הפקת אנרגיה המגיעה ממקור שומני.

גופנו מתחיל בשריפת חומצות השומן תוך 20 - 60 דקות ומגיע לשיאו כעבור שעה. כל ארבעת התהליכים האלה משמשים אותנו בכדי לחדש את מאגרי ה- ATP, שהיא מולקולה חיונית להפקת אנרגיה של כל תא בעולם החי.



קריאטין פוספאט מורכב משלוש חומצות אמינו (כלומר טרי-פפטיד) והן: ארגינין, מטיונין וגליצין. בכדי לשמור על רמות נאותות של CP ו-ATP (חומרי אנרגיה), ישנו הצורך לשמור על רמות גבוהות של חומצות אמינו - ארגינין, מטיונין וגליצין.

חומצת האמינו קרניטין יכולה לספק אנרגיה ממקור שומני. הקרניטין מביאה את חומצות השומן אל תוך תאי המיטוכונדריה ושם הן נשרפות לצרכים אנרגטיים.

יום שישי, 16 בספטמבר 2016

חומצות אמינו בדיאטה ופעילות פיזיולוגית

ראיון עם ד"ר קובי עזרא אודות חומצות אמינו בדיאטה ופעילות מטבולית. http://diet2all.net/

בטבע קיימים למעלה מ-250 חומצות אמינו, אך לנו חיוניות רק כ-22, מתוכם 8 גופנו אינו מסוגל לייצרן בעצמו לכן יש לצרוך אותם במזון.






חומצות אמינו הן אבני הבניין המולקולריות של החלבונים ורקמות השרירים. כל התהליכים הפיזיולוגיים המיוחסים לספורט, ככון: אנרגיה והחזרתה, חיזוק השרירים, ירידה באחוז השומן ובנוסף השפעה מנטאלית כמצב רוח ותפקוד מוח, קשורים לחומצות אמינו.



לכן חומצות אמינו נעשו יותר פופולריות אצל ספורטאים בכלל ובעיקר אצל מפתחי-הגוף.

צורתן הטבעית של חומצות האמינו הינה "L". הצורה הנ"ל יעילה יותר מהצורה הסינתטית "D", שלמעשה אינה מופיעה בכלל במזוננו.



ישנה גם את הצורה החצי סינתטית "D L", שלא מומלץ לצרוך אותה, והנבדלות הן חומצות האמינו פניל-אלנין ומטיונין שבצורתן "D L" הן יעילות יותר בהשוואה לצורה הסינתטית והטבעית.



יתרונן של חומצות אמינו חופשיות הוא, שהן אינן דורשות עיכול ונספגות ישירות. הן חופשיות מקשרים כימיים למולקולות אחרות, לכן הן נספגות במהירות למחזור הדם. חומצת האמינו עוברת דרך הכבד ויוצאת משם לכיוון הרקמות הזקוקות לה, כמו השרירים.



ישנה מולקולה המייעלת את פעילותן של חומצות אמינו. מולקולה נקראת: אלפא קטו-גלוטראט, והינה שלד פחמני של חומצת האמינו גלוטמין. המולקולה פותחה במהלך שנות ה-60 לטיפול במחלות כבד ע"י הפחתת רמת האמוניה, אך בשילוב עם אורניטין (שתי מולקולות אורניטין עם מולקולה אחת של אלפא קטו-גלוטראט) הם גורמים לשחרור הורמון גדילה ברמות גבוהות הרבה יותר מאשר נטילתן בנפרד במתן אורלי.



ישנם גורמים רבים המשפיעים על זמינותן הביולוגית של חומצות אמינו. למשל אינטראקציות שונות, ביניהן או עם גורמים אחרים.



אינטראקציות בין חומצות אמינו אחת יכולה לבטל או לצמצם את פעילותה של חברתה כאשר הן נספגות דרך אותם נשאים.

לדוגמא קבוצות חומצות אמינו ארומטיות (טריפטופאן, טירוזין ופניל-אלנין) יכולות להקטין כל אחת את מעברה של חברתה, במעברן למוח דרך מחסום דם המוח (BBB).



תחרותיות זו מתרחשת בין חומצות אמינו הדומות זו לזו במבנן הכימי. דוגמה נוספת תחרותיות על הספיגה בהמעיים למחזור הדם. ליזין וארגינין נספגות דרך אותן "תעלות", לכן מינון גבוה של אחת מהן תגביל את ספיגתה של חברתה.



אינטראקציות בין ויטמינים וחומצות אמינו-הפירידוקסין הינו הויטמין החשוב ביותר למטבוליזם של חומצות אמינו. המהווה קו-פקטור חשוב לאנזימים הנקראים: טרנסאמינאזות, אשר מסייעים לפרק חומצות אמינו במהלך המטבוליזם שלהן.



למידע נוסף על חומצות אמינו במזון, חומצות אמינו חיוניות, חומצות אמינו הכרחיות, חומצות אמינו מסועפות, וכו'...