יום שישי, 16 בספטמבר 2016

חומצות אמינו בדיאטה ופעילות פיזיולוגית

ראיון עם ד"ר קובי עזרא אודות חומצות אמינו בדיאטה ופעילות מטבולית. http://diet2all.net/

בטבע קיימים למעלה מ-250 חומצות אמינו, אך לנו חיוניות רק כ-22, מתוכם 8 גופנו אינו מסוגל לייצרן בעצמו לכן יש לצרוך אותם במזון.






חומצות אמינו הן אבני הבניין המולקולריות של החלבונים ורקמות השרירים. כל התהליכים הפיזיולוגיים המיוחסים לספורט, ככון: אנרגיה והחזרתה, חיזוק השרירים, ירידה באחוז השומן ובנוסף השפעה מנטאלית כמצב רוח ותפקוד מוח, קשורים לחומצות אמינו.



לכן חומצות אמינו נעשו יותר פופולריות אצל ספורטאים בכלל ובעיקר אצל מפתחי-הגוף.

צורתן הטבעית של חומצות האמינו הינה "L". הצורה הנ"ל יעילה יותר מהצורה הסינתטית "D", שלמעשה אינה מופיעה בכלל במזוננו.



ישנה גם את הצורה החצי סינתטית "D L", שלא מומלץ לצרוך אותה, והנבדלות הן חומצות האמינו פניל-אלנין ומטיונין שבצורתן "D L" הן יעילות יותר בהשוואה לצורה הסינתטית והטבעית.



יתרונן של חומצות אמינו חופשיות הוא, שהן אינן דורשות עיכול ונספגות ישירות. הן חופשיות מקשרים כימיים למולקולות אחרות, לכן הן נספגות במהירות למחזור הדם. חומצת האמינו עוברת דרך הכבד ויוצאת משם לכיוון הרקמות הזקוקות לה, כמו השרירים.



ישנה מולקולה המייעלת את פעילותן של חומצות אמינו. מולקולה נקראת: אלפא קטו-גלוטראט, והינה שלד פחמני של חומצת האמינו גלוטמין. המולקולה פותחה במהלך שנות ה-60 לטיפול במחלות כבד ע"י הפחתת רמת האמוניה, אך בשילוב עם אורניטין (שתי מולקולות אורניטין עם מולקולה אחת של אלפא קטו-גלוטראט) הם גורמים לשחרור הורמון גדילה ברמות גבוהות הרבה יותר מאשר נטילתן בנפרד במתן אורלי.



ישנם גורמים רבים המשפיעים על זמינותן הביולוגית של חומצות אמינו. למשל אינטראקציות שונות, ביניהן או עם גורמים אחרים.



אינטראקציות בין חומצות אמינו אחת יכולה לבטל או לצמצם את פעילותה של חברתה כאשר הן נספגות דרך אותם נשאים.

לדוגמא קבוצות חומצות אמינו ארומטיות (טריפטופאן, טירוזין ופניל-אלנין) יכולות להקטין כל אחת את מעברה של חברתה, במעברן למוח דרך מחסום דם המוח (BBB).



תחרותיות זו מתרחשת בין חומצות אמינו הדומות זו לזו במבנן הכימי. דוגמה נוספת תחרותיות על הספיגה בהמעיים למחזור הדם. ליזין וארגינין נספגות דרך אותן "תעלות", לכן מינון גבוה של אחת מהן תגביל את ספיגתה של חברתה.



אינטראקציות בין ויטמינים וחומצות אמינו-הפירידוקסין הינו הויטמין החשוב ביותר למטבוליזם של חומצות אמינו. המהווה קו-פקטור חשוב לאנזימים הנקראים: טרנסאמינאזות, אשר מסייעים לפרק חומצות אמינו במהלך המטבוליזם שלהן.



למידע נוסף על חומצות אמינו במזון, חומצות אמינו חיוניות, חומצות אמינו הכרחיות, חומצות אמינו מסועפות, וכו'...

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה