יום שלישי, 5 בינואר 2021

הגורם NF-kB לדלקת, סרטן ומחלות לב - קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, והיום נדון על איך ניתן לצמצם או למנוע מצבי חולים שונים, כסוכרת, סרטן, אסטמה, מחלות לב ועוד, ע"י צמצום ה-NF-kB וזאת ע"י גורמי תזונה פשוטים אך חשובים מאוד.




Nuclear Factor kappa-B או בקיצור: NF-kB הנו גורם שעתוק (חלבון הנקשר לרצף DNA ספציפי וכך משפיע על שעתוק הגן לmRNA).

Tumor necrosis factor או בקיצור: TNF-α הוא ציטוקין פרו-דלקתי המשתתף בתהליכי הישרדות, חלוקה ושליחת גרורות בגידולים, נחשב למפעיל העיקרי של NF-κB. מנגנון הפעולה העיקרי שבאמצעותו מעודד NF-κB התפתחות של סרטן הוא הפעלת שעתוק של גנים המעכבים מוות–תאים מתוכנן (Apoptosis).

NF-kB אחראי לבקרת גנים שונים: הפעלת תגובות חיסוניות ודלקות, בתגובה למצבי סטרס וויסות תהליכי התרבות מהירה של תאים ואפופטוזיס, גדילה, התמיינות והתפתחות תאים, פיזיולוגיה של העצם, העור ומערכת העצבים.

NF-kB הוא למעשה משפעל תהליכים דלקתיים, לכן דיכויו ידכא את הפעילות הדלקתית. 
בנוסף יש לציין שה-NF-kB קשור לכל המחלות הדלקתיות, כמו: סרטן, מחלות לב וכלי דם, קרוהון וקוליטיס אולצרוזה, אסטמה, סוכרת מסוג 2, לופוס, זקנה, זיהומים, מחלות עור, טרשת נפוצה, מחלות שרירים (ניוון שרירים), אלצהיימר ועוד...


אז נשאלת השאלה אילו גורמים מפעילים ומאקטבים את ה-NF-kB ?

הגורמים הם: רדיקלים חופשיים, חומרים קרצינוגנים, סטרס, אנדוטוקסין (רעלים הנוצרים בגופנו), ציטוקינים כמו אינטרלוקין, זיהומים ויראליים, חיידקיים לרבות זיהום אויר עישון וכו'. 

ושאלה חשובה יותר היא: האם ישנם גורמי תזונה אשר יכולים לחסום את פעילותו של ה-NF-kB ?

הכורכומין הוא פוליפנול המצוי בתבלין הכורכום נמצא כגורם יעיל המעכב את פעילות ה-NF-kB. כלומר שהכורכומין חוסם את ה-NF-kB מלהגיע לגרעין התא ולשפעל תהליכי דלקת. 
לכן כורכומין יעיל גם למניעת וטיפול בסרטן. 

שום טרי בעל תכונות מיטיבות על מחלות כלי דם, דלקות, זיהומים וגידולים. בעל פעילות המעכבת את פעילות ה-NF-κB ועיכוב יצירתו בתאים. 

רזרבטרול (Resveratrol) המצוי בענבים וכמובן ביין אדום המופק מענבים אדומים. רזבטרול ידוע כמעכב יעיל של NF-kB והוכח בשורה של מחקרים כחומר נוגד סרטן.

ג'ינג'רול (Gingerol) החומר הפעיל שנמצא בג'ינג'ר (Ginger). בעל תכונות נוגד חמצון, מעכב דלקת ומונע סרטן. הג'ינג'רול מעורר אפופטוזיס של תאים סרטניים ומעכב את פעילותו של NF-κB. 

עגבנייה או יותר נכון הליקופן שהוא הפיגמנט האדום בעגבנייה, בעל יכולת המעכבת את אנזים 2-COX ואת פקטור kB-NF שהם פרו-דלקתיים ובעלי תפקיד מרכזי בתהליך היווצרות הסרטן.

נגזרות של Anethol כמו די-אנתול (Dianethol) ופוטואנתול (Photoanethol) הם רכיבים המסיסים במים ונמצאים בשומר (Fennel) ובתבלין ה-Anise.
השומר שימש בעבר כמקור לאסטרוגן וכחומר המעורר ייצור חלב, מעודד וסת, מזרז לידה ומגביר את התאווה המינית (ליבידו). 
במחקרים הודגם, כי לאנתול ולנגזרותיו תכונות מעכבות חמצון ונוגדות דלקת, ועשוי לעודד אפופטוזיס של תאים סרטניים ולעכב את פעילות ה-NF-kB. 

חומרים פעילים הנמצאים בדבש,פרופוליס ותבלין הציפורן, תכונות נוגדות חמצון ונוגדות דלקת. ה-Eugenol ונגזרותיו הם חומרים פעילים כנגד סוגי סרטן, ומעכבים פעילות של NF-kB.

צי'ל אדום החומר הפעיל בצי'לי האדום הוא הקפסאיכין, הקשור לטעם החריף של הירק. נמצא כי הקפסאיכין מדכא את פקטור הדלקת הקשור לתהליך הסרטני ומשאיר אותו בלתי פעיל בנוזל התא, וכך גורם להגברת האפופטוזיס של תאי סרטן.

תרופות ממשפחת ה-NSAIDs מקטינות את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס. במחקרי מעבדה נמצא, כי חלק ניכר מה–NSAIDs, כגון אספירין, איבופרופן (Ibuprofen) או אינדומטכין (Indomethacin) מעכבים את מסלול של ה-NF-kB, אך העוצמה שלהם הייתה נמוכה בהשוואה לכורכומין או רסרבטרול. 
גם תרופות גלוקוקורטיקואידים עושות זאת. 


קיימים מספר מעכבים של NF-κB הנבדקים כיום בניסויים קליניים לטיפול בסרטן כדוגמת בורטזומיב (Bortezomib), דקסאמתאזון (Dexamethasone) או כורכומין. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה