יום שישי, 23 בדצמבר 2016

אנזימים חלבוניים לפעילות העיכול ופירוק האוכל וניצול אבות המזון

ד"ר עזרא קובי מספר על פעילות אנזימים חלבוניים לפעילות העיכול ופירוק האוכל וניצול אבות המזון (תודה ל: http://diet2all.net/). הביטוי "אתה מה שאתה אוכל" או יותר נכון לומר שאתה מה שאתה לעכל - ואנזימי עיכול הם המפתח לעיכול טוב יותר מזין החיוני לקליטת אבון המזון.



מפתיע ככל שזה נראה, עד לאחרונה יחסית, מעט היה ידוע על איך מערכת העיכול עובדת. היום, יש שכיחות הולכת וגדלה של מחלות, כאשר נעוצה במקורה בתזונה לקויה, ועשויה להופיע ולהיות מקושרת לספיגה לקויה בשל חוסר אנזימי עיכול.







לעתים קרובות, תזונה נכונה בפני עצמה היא לא הבעיה היחידה מעורבים בשמירה על בריאות טובה ומניעת מחלות.



תפקידו של אנזימי עיכול הוא בעיקר לפעול כזרזים זרוז ספציפי, תגובות כימיות משמרי החיים בגוף. בעיקרו של דבר, הם עוזרים לשבור מולקולות גדולות יותר לחלקיקים נספגים ביתר קלות שהגוף יכול להשתמש בו כדי לשרוד - אין צורך לומר, תפקיד חשוב בבריאות עיכול!



התריסריון (המקטע הראשון וקצר של המעי הדק) הוא מקום עסוק: חומצות אמינו המחולצות חלבונים, חומצות שומן וכולסטרול משומנים, וסוכרים פשוטים מפחמימות. מסלקת Nuclease (או פיצולים) חומצות הגרעין החיוניות DNA לתוך נוקלאוטידים. כל macronutrients מפורק למולקולות קטנות מספיק כדי להיות נישאו במטבוליזם הדם ולהגביר כדי לוודא שהוא פועל באופן יעיל. Micronutrients, אם הם לא היו רשומים קודם נחתכים לעת החומצה בקיבה, משתחרר והובל לתוך זרם הדם, מדי.



הלבלב מייצר מלחי מרה או חומצות - המהווים מים, אלקטרוליטים, חומצות אמינו, כולסטרול, שומנים בילירובין - ואלה כל שמקורו מהכבד דרך כיס המרה. זהו cholic וחומצות chenodeoxycholic כי, בשילוב עם חומצות אמינו גליצין או טאורין, לייצר את מלחי מרה עצמם. מלחי המרה לשבור שומנים במזון לאפשר אנזים lipase כדי להפחית עוד יותר.



באשר בעיקר בחילוף סוכרים, אנזימים במעיים כוללים את המפתח הבא (אבל מסובך!) תהליכים:



Aminopeptidases לבזות פפטידים לחומצות אמינו.

לקטאז, סוכר החלב, ממירה לקטוז לגלוקוז.

עיכול עזרי כולציסטוקינין של חלבונים ושומנים.

Secretin, כמו פקדי הורמון, הפרשת התריסריון.

Sucrase ממירה סוכרוז disaccharides בסיס סוכר.

Maltase ממירה מלטוז לגלוקוז.

Isomaltase ממירה isomaltose.

התמודדות בעיקר עם שומנים וחומצות אמינו, אנזימים בלבלב כוללים:

Lipase ממירה טריגליצרידים לחומצות שומן הוא וגליצרול.

עמילאז ממירה פחמימות לסוכרים פשוטים.

Elastases מדרדרת את ואלסטין החלבון.

טריפסין ממיר חלבונים לחומצות אמינו.

Chymotrypsin ממירה חלבונים לחומצות אמינו.

Nucleases להמיר חומצות גרעין נוקלאוטידים ו נוקלאוזידים.

פוספוליפאז ממיר פוספוליפידים לחומצות שומן.

אנזימי עיכול הם לא רק מועילים, הם חיוניים! הם מפרקים את מזון לחומצות אמינו, חומצות שומן, כולסטרול (כן, זה חשוב לי כולסטרול), סוכרים פשוטים וחומצות גרעין, אשר מסייעות להפוך את ה- DNA.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה