יום שלישי, 5 בינואר 2016

חלבונים מי גבינה וקזאינים

חלבונים וחלבוני החלב. חלבון או בלועזית פרוטאין, מקורו מיוונית ומשמעותו ראשוני.

החלבונים הינם תרכובות אורגניות הבנויות משרשרת מקופלת של חומצות אמינו הקשורה ביניהן בקשר פפטידי.

ישנם מקורות רבים לחלבונים בעלי ערך ביולוגי גבוהה, כגון: ביצים, בשר בקר,

עופות, גבינות ומוצרי חלב ניגר, דגים.

החלב ומוצרי החלב מכילים תערובת הטרוגנית של חלבונים, אנזימים,  פפטידים וכמות קטנה  של מולקולות חנקניות שאינן חלבון.

החלבונים מתחלקים לשתי פרקציות עיקריות: פרקצית הקזאינים (כ-80%

מהחלבונים) ופרקצית מי הגבינה-WHEY (כ-20%  מהחלבונים).

פרקצית חלבוני מי-הגבינה הינה הטרוגנית יותר מזו של הקזאינים וכוללת בטא-לקטוגלובולין, אלפא-לקטאלבומין, סרום  אלבומין, אימונוגלובולינים,

פרוטאזות, לקטופרין וטרנספרין.

לכל אחד מחלבונים אלו יש תכונות ייחודיות לו. לחלבוני מי הגבינה תכולה

גבוהה של חומצות אמינו מסועפות. חומצות אמינו אלה: לאוצין,  איזולאוצין, ואלין מספקות אנרגיה  זמינה לשריר בזמן מאמץ.

לעובדה זו משמעות רבה בתזונה של ספורטאים.



לחלבוני חלב ספציפיים תועלות פיסיולוגיות ביניהן הגברת ספיגת

הסידן, הורדת לחץ דם,  הפחתת סיכון לסרטן והגנה מפני עששת.

 

הערך הביולוגי של חלבוני החלב הינו 91, הקזאינים 77, חלבוני מי הגבינה 104.



חלבוני מי הגבינה (WHEY) מכילים 60% חומצות אמינו הכרחיות ולכן הערך הביולוגי שלהם הוא גבוה מבין כל חלבוני המזון (לרבות הביצה).



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה