יום שבת, 12 באוקטובר 2013

גלוטמין - Glutamine

גלוטמין - Glutamine

הגלוטמין משמשת כמקור דלק לתאים המצפים את המעיים, גם בשימוש ע"י תאי הדם הלבנים ולתפקוד מערכת החיסון.

גלוטמין:  גלוטמין הינה חומצה אמינו השכיחה ביותר בגופנו, המהווה כ- 60% מחומצות האמינו בשרירי השלד ומעל ל- 20% מכלל ריכוז חומצות האמינו בגופנו.
גלוטמין היא חומצת אמינו הנפוצה ביותר בגופנו (אבן בניין חלבונים) ומעורבת בתהליכי חילוף חומרים יותר מכל חומצות האמינית האחרות. גלוטמין יכולה להיות מומרת לגלוקוזה כאשר נדרש יותר גלוקוז ע"י גופנו כמקור לאנרגיה זמינה. הגלוטמין משמשת כמקור דלק לתאים המצפים את המעיים. היא משמשת גם את תאי דם לבנים, וחשובה לתפקוד התקין של מערכת החיסונית. במחקר שנערך על בעלי חיים, נמצא כי לגלוטמין ישנה השפעות אנטי דלקתיות. גלוטמין בשילוב עם N-אצטיל ציסטאין מקדמים את הסינתז הגלוטתיון (נוגד חמצון טבעי המיוצר בגופנו).
גלוטמין היא אחד מהעשרים חומצות אמינו שלרוב מצויות בחלבונים שמקורם בחי. גלוטמין ממלאת תפקידים חשובים בחילוף החומרים של תאיים בעלי חיים והיא חומצת אמינו רק עם היכולת לעבור את המחסום שבין הדם לרקמת המוח (BBB) בקלות. השילוב של גלוטמין וחומצה גלוטמית אחראיות על רוב החנקן ממקור חומצות אמינו המצוי במוח שלנו, והם בעלי חשיבות מרכזית בוויסות של רמות אמוניה בגופנו. למרות שהגלוטמין נוצרת בקלות ובאופן טבעי בגוף, גלוטמין הינה אחת מחומצות האמינו הנמכרות יותר כתוספי תזונה לספורטאים.
גלוטמין חיונית לסינתזת ה- DNA, יצירת אנרגיה בתאים, גדילה ותיקון רקמות. היא משמשת ע"י תאי דם לבנים לתמיכה במערכת החיסונית.
מצבי חסר בגלוטמין נמצאו: במהלך צום, מצבי רעב, שחמת הכבד ומחלות קשות באופן כללי, וירידה במשקל הקשורים למחלות כמו: איידס וסרטן.
אין תופעות לוואי משמעותיות שדווחו במחקרים עם השימוש בגלוטמין.
גלוטמין ומקורות במזון: גלוטמין נמצא במזונות רבים העשירים בחלבון, כגון: דגים, בשר, קטניות, ומוצרי חלב.
לגלוטמין פעילות אנטיקטבולית (נוגדת פירוק שרירים) כך מסייעת למניעת התגובה הקטבולית אשר נוצרת כתוצאה מאימון אינטנסיבי ומצבי סטרס שונים, כגון: לאחר ניתוחים וטראומות שונות.

לסיכום יתרונות השימוש באבקת הגלוטמין:
1. גלוטמין מסייעת למניעת הידלדלות ופירוק מסת השרירים, כלומר פעילות אנטי-קטבולית.
2. שמירה על מצב אנבולי ומניעת תגובה קטבולית כתוצאה מאימון יתר במהלך תקופת אימונים אינטנסיביים.
3. שמירה על המערכת החיסונית ובריאות כללית לאלו העוסקים בכל סוגי הספורט השונים.
4. עלייה בהפרשת הורמון הגדילה  עקב מנגנון גירוי ההורמון מבלוטת ההיפופיזה.
5. חיונית לתפקוד תקין של מערכת העצבים, מערכת החיסון ומערכת העיכול (ריפוי הריריות).
6. גלוטמין עוברת את מהעבר של מחסום-דם-מוח (BBB) ובתוך המוח הגלוטמין מומרת לחומצה גלוטמית, שהמוח זקוק לה לתפקוד תקין. משמשת כמקור אנרגיה למוח, לכן מכונה בשם: "הדלק של המוח". גלוטמין כבעלת תפקיד חיוני בערנות המנטלית, בריכוז ובתפקודים קוגניטיביים.
7. גלוטמין מסייעת בייצוב רמות הסוכר בדם ובעלת יכולת להפחית את הכמיהה למתוקים ולאלכוהול.

חומצה אספרטית

חומצה אספרטית

חומצה אספרטית היא חומצת אמינו חיונית באופן טבעי, צורה נפוצה היא משמשת כתוסף, בסיס ממתיק סינטטי קוטל חידקים. חומצה אספרטית היא אחת משתי חומצות אמינו (השנייה היא חומצה גלוטמית) שיש לה קבוצת קרבוקסיל (carboxylate) בעלת מטען שלילי על שרשרת הצד. למרות שחומצה אספרטית נחשבת לחומצת אמינו בלתי חיונית, היא ממלאת תפקיד בעל חשיבות עליונה בחילוף החומרים במהלך בניית חומצות אמינו אחרות והביוכימיה במחזור חומצת הלימון (מעגל קרבס). בין יוכימיקלים שמסונתזים מחומצה אספרטית אספרגין, ארגינין, ליזין, מתיונין, תראונין, איזולאוצין, ומספר נוקלאוטידים.
חומצת אספרטית בשלב עם חומצות אמינו אחרות ליצירת תרכובות שסופגות ולסלק רעלים ממחזור הדם.
החומצה אספרטית עשויה להקל על סינתזת חלבונים אופטימאלית. שרשרת הצד של חומצה אספרטית, כמו זה של חומצה גלוטמית, מכילה קבוצתקרבוקסיל (carboxyl).  במוח שלנו, נראה אספרטאט (aspartate) בכדי שיוכל לקיים אינטראקציה עם מספר הקולטני גלוטמאט.
אין כל סימנים של מחסור ידוע מחומצה אספרטית. עם זאת, סימנים של רעילות עלולים לגרום לנזק מוחי.
מקורות בתזונה של חומצה אספרטית: שעועית, שמרי הבירה, סובין אורז חום, מוצרי חלב, ביצים, דגים, קטניות, בשר, אגוזים, מאכלי ים, זרעים, סויה, מולסה סלק סוכר, גבינה, דגנים המלאים, קני סוכר צעירים. הידרוליזה של אספרגיון.

ציטרולין Citruline

ציטרולין Citruline

הציטרולין משמשת לניקוי רעלים – אמוניה, תוצר לוואי של פירוק חלבונים, ובטיפול בעייפות. הציטרולין חשבה גם בכדי לעורר את המערכת החיסונית.

הציטרולין הינה חומצת אמינו בלתי חיונית וגופנו יכול לייצרה בכבד. הציטרולין מסונתז בגוף מחומצת האמינו אורניטין (ornithine) ע"י תוספת של CO2 ואמוניה והאורניטין הינה מקדמת לחומצת האימנו – ארגינין.
ציטרולין  מצוייה בעיקר בכבד, שבאיבר זה הציטרולין פעילה מאוד במחזור האוריאה כדי לטהר ומפריש את האמוניה מהגוף בדרך השתן. חומצת אמינו יוצאת הדופן זאת נוצרת במעגל האוריאה ע"י תוספת של פחמן דו חמצני ואמוניה לאורניטין. שלב הבא, הוא השילוב עם חומצה אספרטית ליצירת חומצת ארגינוסוקינאט (arginosuccinic), אשר מאוחר יותר עוברת מטבוליזם לחומצה האמינית ארגינין. הציטרולין  אינה המווה מרכיב של כל חלבונים או אנזימים חשובים במיוחד.
מקורות לציטרולין במזון: מלונים, אבטיח, מלון, מלפפון.

אספרגין Asparagine

אספרגין Asparagine


אספרגין הינה נגזרת של חומצת אמינו חומצה אספרטית. נחשבת לחומצת אמינו בלתי-חיונית. אספרגין ממלאת תפקיד חשוב בסינתזת גליקופרוטאינים (חלבונים סוכריים) וחיונית בנוסף לסינתזת מספר רב של חלבונים אחרים.
אספרגין הינה כאמור חומצת אמינו לא-חיונית כלומר שגופנו יכול לייצרה בכבד. חומצת אמינו אספרגין, מאזנת את פירוק החלבון ואת השארות האמוניה במחזור הדם.
אין כל סימנים של מחסור ידוע מאספרגין.
מקורות לחומצת האמינו אספרגין במזון: שעועית, שמרי הבירה, סובין אורז חום, מוצרי חלב, ביצים, דגים, קטניות, בשר, אגוזים, מאכלי ים, זרעים, סויה, מי גבינה, דגנים המלאים.

ציסטין Cystine

ציסטין Cystine

הציסטין מחזקת את הציפוי המגן של הקיבה ומעיים, מה שעשוי לסייע במניעת נזק שנגרם ע"י תרופות כגון: אספירין וסטרואידים. מתפקדת כנוגדת חמצון ומסיועת לגופנו בהגנה מפני קרינה וזיהום.

ציסטין הינה חומצת אמינו חיונית (המהווה באבן בניין ליצירת החלבונים). ציסטין היא אחת ממספר חומצות אמינו שמכילות גופרית. דבר זה מאפשר לציסטין לשמור על מבנה החלבונים בגופנו. ציסטין הינה רכיב של נוגדי חמצון, גלוטתיון. גופנו משתמש בציסטין לייצרת חומצת האמינו טאורין.
ניתן להמיר את הציסטין לגלוקוזה המשמש כמקור לאנרגיה זמינה. ציסטין מחזקת את הציפוי המגן של הקיבה ומעיים, מה שעשוי לסייע במניעת נזקים הנגרמים ע"י תרופות, כגון: אספירין, קורטיזון ותרופות נוספות. בנוסף, ציסטין עשויה לשחק תפקיד חשוב בתקשורת בין תאי מערכת החיסון. ציסטין משמשת כתוסף תזונתי לעתים נדירות. N-אצטיל-ציסטין (NAC), המכיל ציסטין, הוא יותר נפוץ כתוספת.
ציסטין היא חלק חשוב של הגורם לסבילות הסוכר (glucose tolerance factor). ציסטין או ציסטאין נדרשת לניצול הנכון ויעיל של ויטמין B6. ציסטין מסייעת באספקת האינסולין בלבלב.
הציסטין מתפקדת כנוגדת חמצון חזקה ומסייעת לגוף בהגנה מפני נזקי הקרינה והזיהום. דבר הנ"ל יכול לעזור להאט את תהליך ההזדקנות, לבטל את פעילות הרדיקלים החופשיים, לנטרל רעלים (כגון: חומרים טוקסיים שונים). הציסטין מסייעת בסינתזת החלבונים, אשר הכרחית להיווצרות העור, ומסייעת בהחלמה מכוויות וניתוחים. יש להבין כי השיער והעור מורכב 10-14% ציסטין.
על פי כמה מחקרים, נמצאו רמות נמוכות של ציסטין וגלוטתיון בדמם של אנשים הסובלים מ-HIV. לציסטין ישנו תפקיד בתפקוד התקין של מערכת החיסון, ולכן חסר של ציסטאין עשוי לדכות את מערכת החיסונית (קשור לאיידס).
תופעות לוואי לא עקביות של NAC דווחו בבני אדם. מחקר קטן אחד מצא כי כמויות יומיות של 1.2 גרם או יותר עלולות לגרום לנזק חמצוני. כמויות גדולות מאוד של ציסטין, חומצת אמינו NAC נגזר, עלולה להיות רעילה לתאי עצב בחולדות.
כשאנו צורכים כמות מספקת של מתיונין (המקדמת לציסטין) בדיאטה שלנו, אנו למעשה מונעים חסר בציסטין.
גופנו יכול לסנתז ציסטין ממומצות אמינו מתיונין ואחרות. ציסטין, חומצת אמינו שממנו נגזר NAC, נמצא ברוב המזונות עתירי חלבון.
מקורות לציסטין במזון: שעועית, שמרי הבירה, סובין אורז חום, מוצרי חלב, ביצים, דגים, קטניות, בשר, אגוזים, מאכלי ים, זרעים, סויה, מי גבינה, דגנים מלאים.

גלוטתיון Glutathione

גלוטתיון Glutathione

הגלוטתיון מרכיב משמעותי במערך ההגנה נוגד חמצון הקולקטיבי, ונוגד חמצון חזק מאוד ונסיוב בזכות עצמו.

גלוטתיון הינו למעשה טריפפטיד (tripeptide) כלומר שלוש חומצות אמינו מחוברות יחד. הגלוטתיון מורכב מחומצות אמינו חומצת גמא גלוטמית, ציסטאין, וגליצין. הפונקציה הביולוגית העיקרית של גלוטתיון היא לפעול כגורם  המסייע לשמור נזקי הרדיקלים החופשיים. גלוטתיון משמש גם כדי למנוע מצבי דחק וסטרס חמצונים ברוב התאים, כמו גם מסייע ללכוד רדיקלים חופשיים שיכול לגרום נזק לדנ"א ורנ"א. נמצא  קשר ישיר בין מהירות ההזדקנות וההפחתה של ריכוזי גלוטתיון בנוזלים תוך תאיים. כשאנשים מתבגרים, רמות גלוטתיון נוטות לרדת, וכך יורדת גם היכולת לטהר רדיקלים חופשיים.

גלוטתיון הינה מולקולה קטנה נמצאת כמעט בכל תאי הגוף. הגלוטתיון  אינו מסוגל להיכנס לרוב התאים באופן ישיר ולכן הוא חייב להיווצר בתוך התאים, משלוש חומצות אמינו המרכיבים אותו: גליצין, חומצה גלוטמית וציסטאין. הקצב שבו יכול לההיווצר גלוטתיון תלוי בזמינות חומצת האימנו ציסטאין, שהיא נדירה יחסית במוצרי המזון השונים.
גלוטתיון הוא נוגד חמצון העיקרי המיוצר ע"י התאים, וזאת הכדי להגן עלייהם מפני "רדיקלים חופשיים" (רדיקלים חימצוניים). ויש לציין כי החומרים הנ"ל אם לא יטופלו, יהיה נזק או הרס במרכיבי התאים המרכזיים (ממברנות למשל, ה-DNA). גלוטתיון ממחזר חומרים נוגדי חמצון אחרים, כגון: ויטמין C, ויטמין E, כך שומר אותם במצבם הפעיל.
גלוטתיון הוא גורם טיהור חשוב מאוד, מה שמאפשר לגוף להיפטר מרעלים ומזהמים בלתי רצויים. הגלוטתיון יוצר תרכובת מסיסה עם הרעלן, כך הוא יכול להפרישו מהגוף בדרך השתן או המעיים.
גלוטתיון ממלא תפקיד מכריע בשמירה על איזון נורמלי בין החמצון ונוגד החמצון.
גלוטתיון נדרש לפעולות מורכבות הדרושות אותו בכדי לבצע את התגובה החיסונית. כמו למשל, הוא נחוץ לימפוציטים להתרבות על מנת לפתח תגובה חיסונית חזקה, ולימפוציטים "הוגים" בכדי להיות מסוגלים להרוג תאים בלתי רצויים כמו תאים סרטניים או תאים שנדבקו בנגיף.
גלוטתיון ומקורו במזון: הגלוטתיות מצוי לרוב בפירות ובירקות, דגים ובשר טריים וקפוא. אספרגוס, אבוקדו, אגוזי מלך הם מקורות תזונתיים עשירים במיוחד לגלוטתיון.

חומצה גלוטמית Glutamic acid | גלוטמט

חומצה גלוטמית Glutamic acid | גלוטמט glutamate

לחומצה הגלוטמית השפעה של הנוירוטרנסמיטר מעורר הנפוץ ביותר (מגרה) במערכת העצבים המרכזית, יש השפעות המגנה על שריר הלב אצל אנשים הסובלים ממחלת לב.

חומצה גלוטמית (גלוטמט) היא חומצת אמינו המשמש לבניית חלבונים. בנסיבות רגילות, בני אדם מסוגלים לעמוד בדרישות הגופניות לגלוטמט אם מהדיאטה או ע"י שהיא מומרת  ממולקולות מקדמות אחרות. גלוטמט הינו מוליך עצבי (neurotransmitter) מעורר הנפוץ ביותר במערכת העצבים המרכזית.
הנוזל המיוצר ע"י בלוטת הערמונית (בלוטת הפרוסטטה) מכיל כמויות ניקרות של חומצה גלוטמית, וחומצת אמינו זאת עשויה לשחק תפקיד חשוב בתפקודה התקין של בלוטת הערמונית. התסמינים בגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (BPH) משתפרים לאחר מתן תוספת של חומצה גלוטמית.
לחומצה גלוטמית עשויה להיות השפעות המגנות על שריר הלב באנשים הסובלים ממחלת לב. זריקות תוך ורידיות של חומצה גלוטמית (כמו: מונוסודיום גלוטמט) הוכחו כעשויים להגדיל את הסיבולת בעת פעילות גופנית ותפקוד לב באנשים עם תעוקת לב יציבה (אנגינה פקטוריס).
שרשרת הצד של חומצה גלוטמית, כמו זה של חומצה אספרטית, מכילה קבוצת קרבוקסיל (carboxyl).
מקורות במזון לחומצה גלוטמית: רוב הזונות בדיאטה שלנו אשר מכילים חלבונים מכילים גם חומצה גלוטמית. בשר, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב, ומזונות עתירי חלבון צמחי.
השימוש בחומצה גלוטמית לרוב ללא תופעות לוואי אצל הרוב המכריע של אנשים שנוטלים אותה, עם זאת, אנשים הסובלים ממחלת כליות או כבד לא צריכים לצרוך הצריכה גבוהה של חומצות אמינו ללא התייעצות עם איש מקצוע רפואי. גירוי קולטני הגלוטמט עשוי להיות גורם אפשרי למחלות נוירולוגיות מסוימות (לדוגמא מחלת לו גריג ואפילפסיה), אנשים עם מחלה נוירולוגית צריכים להתייעץ ברופא לפני להשימוש בגלוטמט.