יום שבת, 9 באפריל 2016

חלבון מי גבינה - whey protein

חלב מכיל שני קבוצות של חלבונים, קזאין ומי גבינה. חלבון מי גבינה נחשב חלבון מלא אשר מכיל את כל 9 חומצות האמינו החיוניות, והוא לרוב מכיל ריכוז נמוך של לקטוז. אנשים המתאמנים וספורטאים בדרך כלל משתמשים בו כתוספת לתזונתם, בכדי לעזור לשפר את סינתזת החלבונים בשרירים וכך לקדם את הבנייה וגדילת מסת הרקמות הרזות - שרירים וכו'...

רכב חלבון מי גבינה (Whey protein composition)
חלבון מי גבינה מכיל תערובת מהפעולות הבאות:
בטא לקטואלבומין (Beta-lactoglobulin),
אלפא לקטואלבומין (Alpha-lactalbumin),
אלבומין בסרום (Bovine serum albumin),
אימונוגלובולינים (Immunoglobins).

סוגים של חלבון מי גבינה

סוגים של חלבון מי גבינה: ישנם שלושה סוגים עיקריים של חלבון מי גבינה:
תרכיז חלבון מי גבינה (whey protein concentrate או בקיצור: WPC),
חלבון מי גבינה מבודד (whey protein isolate או בקיצור: WPI),
חלבון מי גבינה מפורקים חלקית  (whey protein hydrolysate או בקיצור: WPH).

בואו נסתכל ונבחן כל אחד מהם בתורו:

אבקת חלבון מי גבינה מרוכזים - WPC מכילים רמות נמוכות של שומן ורמות נמוכות של פחמימות (לקטוז - סוכר חלב). אחוז החלבון האבקת חלבון מי גבינה מרוכזת תלוי איך מרכזים אותו. בתחתית הרשימה והכי פחות מרוכז הם נוטים להיות בעלי ריכוז חלבונים של כ- 30% ובסוף התהליך ריכוזם עולה לכדי 90%.

חלבון מי גבינה מבודדים - WPIs עיבוד נוסף וזאת במטרה להסיר את כל השומן והסוכרים (לקטוז). חלבון מי גבינה מבובדד הוא בדרך כלל בעל ריכוזי חלבון של לפחות 90%.

אבקת חלבון מי גבינה מפורקים חלקית (הידקוליליזאטי) - WPH החלבינים הנ"ל נחשבים לקלים לעיכול ומהירים בספיגתם, זאת עקב הליך של פירוק חלקי שהחלבון עובר עקב הוספת אנזימים פרוטאוליטים לרוב, או בגורמים אחרים אשר גורמים לצורתם המעוכלת ומפורקת חלקית - "predigested".
חלבון מי גבינה שכזה כבר עבר הידרוליזה חלקית - תהליך הכרחי המסייע לגוף לספוג חלבון.
חשוב להדגיש שאבקת חלבון מי גבינה שעברה תהליך הידרוליזה חלקית, אינו דורש עיכול בדומה ליתר החלבונים החרים שצוינו. יש לציין גם שאבקת חלבון מי גבינה שעברה הידרוליזה, משמשת בדרך כלל כתוספת חלבון למצבים רפואיים כתחליפים לחלב אם בגלל שהוא בעל פעילות עיכול קלה משופרת, כך גם מקטין את הפוטנציאל ליצור תגובות אלרגיות - כאלרגן.

יתרונות בריאותיים אפשריים של חלבון מי גבינה

ישנם יתרונות רבים הקשורים בצריכת חלבון מי גבינה, חוקרים מצאו תכונות טיפוליות אפשריות חדשות כל זמן.

אנו מעריכים את היתרונות הבריאותיים האפשריים של צריכת חלבון מי גבינה.

לחלבון מי גבינה (whey protein) יש מספר תפקידים שונים בגוף, כגון: תיקון תאים, בנייה ותיקון השרירים להפקת אנרגיה, אך לא רק!. להלן היתרונות של חלבון מי גבינה:

חלבון מי גבינה מסייע לתאי גוף לתקן שרירים ועצמות

חלבון מי גבינה הינו מקור עשיר לחומצות אמינו מסועפות שרשרת, אשר חשובות עבור אלה שיש להם אורח חיים פעיל. הגוף ודורשים כמויות גדולות יותר של חומצות אמינו אלה במהלך ואחרי פעילות גופנית היות והם הופכים נדרשות במהירות גבוה לכל הגוף.
יש לציין כי רמות נמוכות של BCAA תורמות עייפות ויש להחליפן בחלון הזדמנויות של כעד שעה ומטה.

במחקר שפורסם ב- International Journal of Nutrition ספורט ומטבוליזם התרגיל, אשר הגיע למסקנה כי שתי קבוצות של מתאים, גברים מאומנים באימונים התנגדות תוספת של חלבון מי גבינה מבודדים סייעו לעלייה משמעותית בחוזק, מסת גוף רזה, וירידה במסת השומן, לעומת תוספת של חלבון הקזאין במהלך תכנית אימוני כוח שנמשכה כ-10 שבועות בתורה אינטנסיבית.

חלבון מי גיבנה נגד סרטן ופעילות אנטי דלקתיים

מספר מחקרים פרה-קליניים במכרסמים הראו כי חלבון מי גבינה עשויה לגרום להקלה בפעילות האנטי דלקתית, כמו: תרופות מרשם מסוימות. מחקרים אחרים מצאו כי תרכיז החלבון מי גבינה עשוי להפחית כמה תאים סרטניים, אך מנתונים באדם חסרים וישנו הצורך במחקרים נוספים.
חלבון מי גבינה ותכונות אנטי-סרטניות: תוצאות מבטיחות פורסמו בכתב העת אנטי סרטני המחקר לשימוש תרכיז חלבון מי גבינה (WPC) ומקדם לגלוטתיון.

חלבון מי גבינה מסייע דיאטה וירידה במשקל

הוספת חלבון מי גבינה לתזונה יכול לעזור לסייע תוכנית הדיאטה להרזייה. זהו מרכיב עיקרי במוצרי תחליף לארוחת לירידה במשקל היות ויש לו אחוזי שומן ופחמימות.
מחקר בן 12 שבועות כפול סמיות שבוצע במרכז למחקר יישומי מינסוטה נבדקו שתי קבוצות של חולים. הנבדקים שצרכו חלבון מי גבינה מבודד כמשקה 20 דקות לפני ארוחת הבוקר (20 דקות לפני הארוחה) ירדו משמעותית יותר בבאחוזי שומן הגוף בהשוואה לחולים שלא צרכו את שייק החלבון. מחקרים אחרים מצאו כי נבדקים אשר שילבו מזונות עשירים בחלבון ופעילות גופנית הגדילו את שיעור הפעילות המטבולית וכך שרופו באופן טבעי יותר קלוריות בכל יום. חלבון מי גבינה הוכח גם כמסייע בשמירת המשקל עקב הפחתת תחושת הרעב ויצירת תחושת סיפוק מוגבר מהמזון.

חלבון מי גבינה כסיוע לדיאטת הרזיה: על פי מחקר, שפורסם ב-Nutrition & Metabolism, אנשים שצרכו חלק מיוחד של מי גבינה (™ Prolibra, המכיל ריכוז גבוה של חומצת האמינו לאוצין, פפטידים ביו חלב וסידן), אבדו הרבה יותר אחוזי שומן בגוף וכמו כן נצפה שימור רב יותר של מסת שרירים רזה בהשוואה לקבוצת הביקורת.

עדויות חדשות מחזקות את ממצאים שחלבון מי גבינה, אשר נמצא חלב ומוצרי חלב, יכול להיות בעל יתרונות בריאותיים עבור אנשים הסובלים מהשמנת יתר ובכל זאת לא סובלים מסוכרת. המחקר Journal of Proteome Research בדק כיצד מקורות חלבון שונים המשפיעים על חילוף החומרים.

Lars O. Dragsted, Kjeld Hermansen ועמיתיו מציינים כי השמנת יתר ממשיכה להיות בעיה בריאותית ציבורית גדולה ברחבי העולם. בארה"ב בלבד, כ- 35 אחוזים מכלל מבוגרת וכ-17 אחוזים מהילדים סובלים מהשמנת יתר, מצב שיכול להוביל למספר בעיות בריאותיות, לרבות מחלת לב וכלי דם וסוכרת מסוג 2. גורם סיכון אחד למחלות לב וכלי דם אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר הוא רמות גבוהות של שומן בדם לאחר הארוחה. אבל מחקרים אחרונים מצאו כי רמות אלה בחלקו תלוי בסוג החלבון הנצרך בארוחה. מחקרים הראו כי חלבון מי גבינה יכול להפחית את כמות השומן ולהגביר את רמת אינסולין, אשר מסייע לסילוק עודפי הגלוקוז בדם, שמירה על רמות הסוכר תקינות. אך הפרטים על ההשפעות של מי הגבינה היו עדיין מעורפלות.

הם נתנו למתנדבים שהיו שמנים, שלא אובחנו כחולי סוכרת באותה ארוחה של מרק ולחם ועוד סוג אחד של חלבון, או חלבון מי גבינה, גלוטן, קזאין (חלבון העיקרי בחלב) או בקלה. המדענים גילו כי הארוחה בתוספת גבינה גרמה לקיבה להיתרוקן בקצב איטי יותר מיתר הנבדקים. כמו גם נמצאו רמות נמוכות של חומצות שומן בדם לאחר הארוחה אך כמויות גדולות יותר של סוגים מסוימים של חומצות אמינו המגבירות את רמות האינסולין.

חלבון מי גבינה להורדת לחץ הדם והסיכון למחלות לב וכלי דם

חלבון מי גבינה להורדת לחץ הדם והפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם: מחקר שפורסם בכתב העת International Dairy מצא שמשקאות חלבון מי גבינה שהוספו לאנשים הסובלים ממחלות לב וכלי דם, גרם לירידה בלחץ הדם באופן משמעותי בחולים עם יתר לחץ דם, כך גם בסיכון לפתח מחלת לב או שבץ מוחי היו נמוכים יותר גם הם.

חלבון מי גבינה להורדת כולסטרול

חלבון מי גבינה להורדת כולסטרול: על פי מחקר שפורסם בכתב העת לתזונה הבריטית, חלה ירידה משמעותית ברמת כולסטרול LDL כולסטרול ב-12 שבועות, בקבוצת מי הגבינה, לעומת קבוצת שצרכה קזאין.

חלבון מי גבינה ואסתמה

חלבון מי גבינה ואַסְתְמָה: חלבון מי גבינה יכול לשפר את התגובה החיסונית בקרב ילדים הסובלים ממחלת האסתמה. מחקר שפורסם בכתב העת הבינלאומית של Food Science and Nutrition, מצא כי ילדים עם אסתמה שצרכו חלבון מי גבינה במשך חודש נצפה שיפור בתפקוד הציטוקינים. 

מחקר שפורסם בכתב העת journal Clinical and Investigative Medicine1 מצא כי חלבון מי גבינה עשוי לעזור להפחית את אובדן המשקל ופירוק השרירים בקרב חולי איידס.

גברים שמתאמנים אימונים אינטנסיביים עשויים להפיק תועלת רבה מתוספת של חלבון מי גבינה, תכונותיו יכולות להאיץ את זמן התאוששות מהאימון.

אם יש לכם אי סבילות ללקטוז - סוכר חלב, כדאי בהחלט לבחור בחלבון מי גבינה מבודד, אשר מכיל פחות מ-0.1 גרם לקטוז לכל מנת הגשה. מחקרים הראו כי כמות קטנה זו בעלת מעט מאוד השפעה על חולים הסובלים מאי סבילות ללקטוז.

חלבון מי גבינה לסוכרת מסוג 2

משקה חלבון מי גבינה לפני ארוחת הבוקר יכול לשלוט ברמות הגלוקוז יציב הקשורים לסוכרת מסוג 2, כך נמצאו חוקרים מאוניברסיטת תל אביב.

רמות הסוכר בדם מגיעה לשיאה לאחר ארוחה המכילה גלוקוז, יכולה להיות סכנת חיים עבור 29 מיליון אמריקאים הסןבלים מסוכרת. הקפיצות בסוכר הדם קשור להתפתחות מחלות כמו: סוכרת, מחלות לב וכלי דם, סרטן, אלצהיימר, אי ספיקת כליות, ונזק לרשתית העין. כעת, מחקר חדש באוניברסיטת תל אביב, שפורסם Diabetologia, מציע דרך חדשנית לדכא או להפחית את רמת הגלוקוז לאחר הארוחה: צריכת תרכיז חלבון מי גבינה, נמצא שהחלק המימי של החלב המופרד מגבינה, לפני ארוחת הבוקר.

לדברי פרופ דניאלה יעקובוביץ וד"ר חוליו ווינסטין מאוניברסיטת תל אביב ביחידת לסוכרת של מרכז הרפואי וולפסון, פרופ' אורן פרוי מאוניברסיטת עברית ירושלים, ופרופ Ahrén מאוניברסיטת לונד בשוודיה, צריכת חלבון מי גבינה לפני הארוחות חיוני לשמור על הצורך של חולי סוכרת עבור טיפול באינסולין.

הדבר המדהים שנמצא הוא שצריכת חלבון מי גבינה לפני ארוחות מפחית קפיצת הסוכר בדם אחרי הארוחות. הוא גם משפר את תגובת האינסולין של הגוף, כמעט באותו הטווח הנוצר ע"י השימוש בתרופות נגד סוכרת, אמר פרופ' יעקובוביץ.
צריכת החלב גבוהה קשורה כבר זמן רב לסיכון מופחת להתפתחות סוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם, חלבון מי גבינה וחלבון חלב מגביר את הייצור של ההורמון במעיים שנקרא גלוקגון דמוי פפטיד 1 (GLP-1) המגרה את הפרשת האינסולין. שבתורו, מקטין את עליית הסוכר בדם לאחר הארוחה.

קוקטייל של חלבון מי גבינה לפני ארוחת הבוקר: שערו שהנ"ל עשוי לעורר את ייצור ה- GLP-1 ע"י צריכת חלבון מי גבינה לפני ארוחה העשויה לשפר את הפרשת האינסולין ותופעות המסייעות להורדת גלוקוז המועילות לסוכרת מסוג 2, אמר פרופ' יעקובוביץ.
המחקר נערך על 15 אנשים עם סוכרת מסוג 2 מבוקרות היטב במרכז הרפואי וולפסון. המשתתפים חולקו באקראי וקיבלו 50 גרם חלבון מי גבינה 250 מיליליטר מים או פלצבו, ולאחריה מארוחת בוקר מדד סטנדרטי גליקמי גבוה של שלוש פרוסות של לחם לבן וריבה ממותקת, ארוחה שנועדה לייצר את קפיצת הגלוקוז האופן מקסימלי שלאחר הארוחה.
דגימות דם נלקחו 30 דקות לפני הארוחה, כאשר חלבון מי גבינה או משקאות פלצבו נאכלו. דגימות דם נוספות, ריכוז פלזמה בהערכה של גלוקוז, ללא פגע GLP-1, וריכוזי אינסולין, נלקחו כאשר הבוקר הוגש ובגיל 15, 30, 60, 90, 120, 150, ו- 180 דקות לאחר הארוחה.

החוקרים מצאו כי רמות הגלוקוז פחתה ב- 28 אחוזים לאחר הוספת לפני חלבון מי גבינה על פני תקופה של 180 דקות לאחר הארוחה, עם ירידה אחידה לאורך שלבים מוקדמים ומאוחרים. עם תוספת של מי גבינה, רמות האינסולין GLP-1 היו גבוהות באופן משמעותי (105 ו- 141 אחוזים, בהתאמה), לייצר גידול של 96 אחוזים בתגובה המוקדמת של האינסולין.

בהתבסס על ממצאי המחקר הנוכחי, החוקרים שוקלים ניסוי קליני לטווח ארוך כדי לבחון את היתרונות המתמשכים של צריכת חלבון מי גבינה ללא סוכר.

תופעות לוואי של חלבון מי גבינה

תופעות לוואי האפשריות של חלבון מי גבינה...
יש אנשים שאינם אלרגיים לחלב ויש שיכולים להיות אלרגיים במיוחד.
במינונים מתונים חלבון מי גבינה אינו גורם לתופעות לוואי לרוב...
עם זאת, צריכת מינונים גבוהים קשה עלולה לגרום ל:
כאבי בטן, התכווצויות, תיאבון מופחת, בחילה, כְּאֵב רֹאשׁ, עייפות.

איך מיוצר חלבון מי גבינה?

לאחר הפרדת החלב שנשאר, בסופו של דבר הופך ל- 5% לקטוז במים ומינרלים.

השאריות הם תוצר לוואי, בשם מי גבינה, כ- 20% של החלבון בחלב, והשני 80% נקרא קזאין (גבינה לבנה, בהקוטג').

את מי הגבינה הנוזלית מופרדת קזאין דרך מסננים בכדי להסיר את כל החומרים שהם לא מי גבינה. לאחר מכן הוא מטוהר בתהליך הנקרא "חילוף יונים".

השלב האחרון הוא הסרת המים מחלבון מי הגבינה ע"י הפיכתו לאבקה לרוב במגדל ייבוש, או בצנטריפוגה.

כך שלבסוף אבקת החלבון אז מוכנה לתהליך האריזה.

מאת: ד"ר יעקב עזרא (P.hD) מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר אישי. מרצה ומלמד בתחומי התזונה, הרפואה והספורט בבית הספר למאמנים. כתב את הספרים: 1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף. 2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי. 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול! טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד). לפגישת ייעוץ בקליניקה: 0528567140

אין תגובות:

פרסום תגובה